Termékek Menü
0

Klímatisztítás és karbantartás

Fontos elmondani, hogy a klímákat nem elég beszereltetni, hanem rendszeres időközönként kell tisztítani és karbantartani.

Miért fontos a klíma tisztítása?

A klíma beltéri egységében felgyülemlik a nedvesség a folyamatos a páralecsapódás miatt, és ezért elszaporodhatnak benne a baktériumok, vírusok, gombák. Amellett, hogy az elkoszolódott klímák kellemetlen szagot árasztanak, egészségünkre is veszélyt jelenthetnek.

Mindezek mellett a nem tisztított klíma teljesítménye is csökken, ami a készülék idő előtti meghibásodásához is vezethet. A klíma hőcserélője ugyanis sűrűn lemezelt, és a levegőből közékerülő por, és egyéb szemcsék el is tömíthetik.

Hogyan zajlik a tisztítás?

A klíma tisztításához a legtöbb esetben nincs szükség komolyabb szerelési munkálatokra. El kell távolítani a beltéri egységből a szűrőket, és le kell fertőtleníteni a hőcserélőt, valamint gombásodást gátló vegyszerrel kell kezelni. Ezután a porszűrő hálót is le kell mosni, illetve a különleges szűrőket (mint például a plazmaszűrő) is le kell tisztítani a gyártói utasítások szerint. Alapos szárítás után a szűrők visszahelyezhetők.

Vannak azonban extrémen elkoszolódott klímák, melyeknél már nem lehet ilyen egyszerűen végrehajtani a tisztítást. A beltéri egységet szét kell szerelni, és így kell alaposan kitisztítani.

A kültéri egység tisztítása már egyszerűbb feladat, ugyanis itt csak annyi a fontos, hogy a hőcserélőt megszabadítsuk a lerakódott portól, szösztől, és átjárhatóvá tegyük. Ezt többnyire nagynyomású levegővel és tisztítófolyadék használatával történik.

Ki végezze a tisztítást?

A tisztítást érdemes szakemberre bízni, mert ők rendelkeznek a megfelelő szerszámokkal és tapasztalattal ennek elvégzéséhez. A kültéri egység elhelyezkedése gyakran megnehezíti annak tisztítását, amire a szakemberek fel vannak készülve, egy áltag ember viszont akár meg is sérülhet. Emellett a gyártók a garanciális feltételekben előírják a hozzáértőkkel történő tisztíttatást és karbantartást, emiatt ajánlott szakemberrel végeztetni.

Miért fontos a karbantartás?

A rendszeres karbantartás ugyanolyan fontos, mint a tisztítás. A hosszú távú megfelelő működéshez elengedhetetlen, annak ellenőrzése, hogy a kívánt paramétereknek megfelelően működi-e a légkondicionáló, illetve a hűtőközeg nyomás mérése. Emellett a gyártók kötelezővé is teszik a rendszeres karbantartást, és a garancia érvényesítését is ehhez kötik. Emiatt érdemes elvégeztetni.

A karbantartást kizárólag F-Gáz képesítéssel rendelkező szakemberek végezhetik. A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság honlapján tudja ellenőrizni a klímaszerelő jogosultságát, hogy rendelkezik-e a megfelelő képesítéssel.

Milyen gyakran kell ellenőriztetni a klímát?

A hűtésre alkalmas klímákat évente egyszer, míg a hűtésre és fűtésre is alkalmas légkondicionálókat évente kétszer szükséges tisztítani illetve karban tartani a gyártók ajánlása szerint. Ez utóbbi esetében érdemes a szezon elejére és végére időzíteni.