Termékek Menü
0

Tanácsok klímaválasztáshoz

A légkondicionálót hosszú távra vesszük, ezért nem mindegy, hogy milyen készüléket választunk. Fontos, hogy igényeinknek legjobban megfelelő klímát válasszunk. Ehhez nyújtunk egy kis segítséget.

Milyen teljesítményű klímát válasszak?

Hogy pontosan milyen teljesítményű klímára van szükség, az több tényezőtől függ, ilyen például a helyiség mérete, fekvése, berendezése, milyen a falak, nyílászárók szigetelése, hogy hány ember tartózkodik ott, és hogy vannak-e egyéb hőforrások – mind például gépek, stb. Egy áltagos lakás esetében azonban többnyire nem kell szélsőséges körülményekre számítani, így az alábbi táblázat szerint könnyedén kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb teljesítményű klímát.

Az adatok 2,7 m belmagasságú helyiségre értendők.

A klíma teljesítménye

A klimatizálható alapterület

2,1 kW

max. 23 m2

2,6 kW

max. 30 m2

3,5 kW

max. 42 m2

4,7 kW

max. 59 m2

5,2 kW

max. 65 m2

6,3 kW

max. 78 m2

7,1 kW

max. 85 m2

10 kW

max. 120 m2

12,5 kW

max. 150 m2

 

Természetesen eltérhetünk ettől a táblázattól, és választhatunk nagyobb teljesítményű klímát is. Ez esetben sem kell amiatt aggódnunk, hogy megemelkedett villanyszámlát fog majd okozni, ugyanis a nagyobb kapacitású berendezés rövidebb idő alatt tudja beállítani a kívánt hőmérsékletet, így kevesebb ideig is fog üzemelni.

SEER/SCOP hatékonysági mutató és energiaosztály. Mit jelentenek, és milyet válasszak?

A SEER a szezonális hűtési hatékonyság, a SCOP pedig a szezonális fűtési hatékonyság rövidítése. Ezek a számok azt mutatják meg, hogy egy klíma 1 kWh elektromos energiából mennyi hűtő, vagy fűtőenergiát tud előállítani. Tehát minél nagyobb ez az érték, annál kevesebb áram felhasználásával képes a klíma a tér lehűtésére vagy felfűtésére. Manapság ha a SEER érték 5-ös, vagy annál magasabb, illetve a SCOP 3,4, vagy annál magasabb, akkor beszélhetünk hatékony készülékről.

Ugyanilyen hatékonysági értékek alapján lehet meghatározni egy légkondicionáló energiaosztályát. Itt az A oszály a legjobb hatásfokot jelöli, illetve az A+, A++, és így tovább jelölik a még hatékonyabb klímaberendezéseket.

Érdemes tehát a magas SEER/SCOP hatékonysági mutatójú, illetve A, vagy magasabb energiaosztályú légkondicionálókat keresni, ezek ugyanis költséghatékonyak.

Nincs a keresési feltételnek eleget tevő termék.